Blogg D; Gammelmedier vs. Sociala medier
"Journalism provides something unique to a culture: independent, reliable, accurate and comprehensive information that citizens require to be free"
Alltså: "Journalistik erbjuder något unikt för en kultur: Oberoende, tillförlitlig, korrekt och fullständig information som medborgarna behöver för att vara fri ".
Detta citat tycker jag är otroligt beskrivande av hur viktig den oberoende journalistiken är för medborgarna, samhället och vår kultur. Sociala medier i all ära, det är ett utmärkt forum för dialog och demokratin att blomstra.
Men för att problematisera det hela så tänker jag mig ett scenario:
Tänk om den "goda" journalistiken skulle konkurreras ut. Om tidningarna och nyhetsstationerna skulle börja ta betalt för nyheter de i alla tider gett bort gratis till medborgarna. Då menar jag inte att man tar betalt för enstaka sidor utan hela nätupplagorna. Idag kan vi ju få tag i nyheter och information som täcker vårt behov av "Hunger for awerness" som författarna kallar det i boken "The elements of journalism" hur lätt som helst. Skulle folk betala för sig? Det vet man inte. Men jag gissar att människor är så vana att få information gratis så att plötsligt ta betalt för nyheter vet jag inte om människor skulle gå med på. Speciellt inte ungdomar.
Anledningen till att jag tar detta som exempel är att en lokaltidning där jag bor planerar att ta betalt för hela nättidningen och stänga ute obetalande personer från att ta del av nyheterna. Jag tänker mig i mitt scenario att alla nyhetssajter skulle ta till liknande metoder i en desperat ekonomisk kristid exempelvis. Hur skulle vi jaga ifatt våra nyheter? Skulle vi helt enkelt ändå vara nöjda med ett flöde från en Facebookgrupp, tweets, eller vad Google visar? Är verkligen behovet så stort för alla att nyheterna/informationen kommit från en oberoende journalistisk källa?
Jag tänker dock att detta är faktiskt ett citat från en senator, en högutbildad, rik och högt uppsatt person. Placerad i en mycket udda situation.
Har en sådan person ett större behov av att veta var ifrån nyheterna kommer och att de är obundna?
Har en lågutbildad person med sämre ekonomiska förutsättningar samma åsikt? Delar ungdomar den åsikten? Självklart varierar åsikter från person till person, vare sig man är låg/hög utbildad eller har låg/hög inkomst, är ung, gammal eller mittimellan. Men jag tänker att hur man ser på saker och ting kan ha lite med "klass" att göra i vissa fall. Jag kommenterade tidigare idag en annan kursblogg och kom in på hur kulturen i orten jag bor i ser ut. Här har man lägst utbildningsnivå i landet. Rasismen lyser till vardags igenom samhällskulturen. Många av invånarna tror blindt på rasistisk propaganda (inbäddat i ett vältaligt språk och till synes faktarikt). Man ifrågasätter inte källor och nyhetsvärderar inte. Man hör en dialog mellan två beakanta på konsum, man för dialog, påståenden blir till nyheter och ordet sprids med vinden i den lilla orten. Man källkritiserar inte i högre utsträckning, behovet av "Awarness" är ändå täckt. Man fick nys om något, en händelse, något av betydelse, man var aktivt med i en dialog, baserad på.. ja, vem vet vad?
Jag vill dra likheter till de sociala medierna. Detta offentliga rum. Likt kassan på Konsum. Männsikor kommer och går, slänger ut en kommentar, folk för dialog, människor delar åsikter. Vi har våra vanor på sociala medier, och väljer ut vad vi följer och inte. Bakom statusuppdateringarna och flödena sitter privatpersoner med åsikter och icke oberoende framförhållning. Tänker den "vanliga" medborgaren på det? Att information/åsikter/fakta/nyheter på sociala medier är framförd av en privatperson? Detta är jag osäker på.
Vi tar oss igenom så otroligt mycket information under en hel dag så jag tror faktiskt inte att man värderar och kritiserar på det sättet till vardags. Information är en självklarhet idag.
Vissa värderar och källkritiserar såklart, men andra inte.
Vad händer med samhället och kulturen om de "goda" oberoende medierna konkurreras ut av de sociala medierna, de "privata" "bundna" källorna?
Faktum är att idag så är många unga (i iallafall i min närhet) inte alls intresserade av "gammelmedia". Exempelvis min syster och hennes vänner i 20-års åldern kollar aldrig nyheterna. Hon får sin information från bloggar och Facebook. Hon vet ingenting om världens/landets händelser (ekonomiskt, politiskt, kriser etc) och vad som händer just nu, hon är inte heller intresserad. Hon tycker det är sådant som händer ovanför hennes huvud och inte har med henne att göra.
Därför anser jag att lokaljournalistiken är så viktig. Om dessa ungdomar åtminstånde kunde ta till sig och intressera sig av nyheterna på lokal nivå (alltså sådant som faktiskt händer i deras närhet som kan ha direkt påverkan på deras vardag) så skulle de iallafall ha någon form av trovärdig information/nyhetskälla.
Därför är det så viktigt att lokaltidningarna inte stänger ute personer som inte betalar för sina nyheter. Jag tror att det blir allt viktigare att försöka locka ungdomarna till att vilja läsa lokaltidningen. Exempelvis genom ungdomssidor, krönikor skrivna av bloggförebilder, bloggar på lokaltidningarnas nyhetssiter, försöka skriva om sådant som fångar ungdomarnas vardag och intressen. Det är viktigt att ungdomarna är en målgrupp man aktivt tänker på hos redaktionerna och arbetar för att få och behålla. De är ju trots allt nuet och framtiden. Deras vanor och val kommer påverka deras barn, och i sin tur deras barn osvosv... (Ex: att tidningen finns på frukostbordet och är en naturlig del av vardagen).
Sociala medier och journalistiken måste gå hand i hand. Journalistiken behöver allmänheten, och allmänheten (kulturen och samhället) behöver journalistiken, för att en trovärdig oberoende bild alltid ska finnas.
Det behöver vi för att kunna vara fria medborgare.
Tack för ett välskrivet och väldigt intressant inlägg som fick mig att tänka till.
Jag håller helt med om hur grundläggande tillgången till oberoende journalistik är för ett demokratiskt samhälle. Sedan några år tillbaka känner gammelmedia helt klart av en ny, tuff konkurrens från gratismedier. En del har börjat införa betalprenumeration även på sin webbupplaga, vilket, om det skulle sprida sig till resten av den nätburna tidningsmarknaden, egentligen bara är en återgång till den ordning som alltid varit. Det vill säga: God journalistik kostar pengar – både att producera och därmed att ta del av. Att nyheter är gratis är något nytt; tidigare har människor behövt köpa sin tidning (eller betalat TV- & Radiolicens). Skulle alla nyheter på nätet börja kosta pengar tror jag att människor, liksom man gjort för att få ta del av nyheter tidigare, hade varit beredda att betala. Däremot tror jag inte att en sådan utveckling kommer att ske fullt ut, eftersom fler och fler börjar se möjligheter med finansiering genom annonsörer (Metro, City mfl.). Här har vi ett annat problem, nämligen att denna typ av nyheter gör sig beroende av kommersiella aktörer fullt ut, vilket eventuellt ger en mindre djupgående journalistik och i värsta fall kan påverka den oberoende granskningen av samhället. Dock är det inte många nyhetsmedier idag som hade kunnat gå runt ekonomiskt utan sina annonsörer.
Angående trovärdigheten i information på nätet så är det egentligen precis som du säger; ett forum som i kassan på Konsum. Mycket struntprat och skvaller med andra ord – men hade du träffat en välkänd, framstående forskare hade du nog tagit hans åsikter för trovärdiga ändå, trots att ni råkade mötas på Konsum. Vad jag menar är att mottagaren av information, - läsaren, lyssnaren, tittaren – alltid måste vara källkritisk. VEM som säger VAD är ofta viktigare än VAR det sägs.
Allt eftersom utvecklingen av nyhetstjänster och information på nätet går framåt tror jag att den som konsumerar dessa också lär sig vilka som är trovärdiga och vilka som inte är det. I slutändan är det ändå fortfarande – som det alltid har varit – upp till varje enskild individ dels vilka forum man hämtar information ifrån, och dels vilken information man håller för trovärdig.
Hänt i Veckan eller En Ding Ding Värld är inte mer trovärdiga än Kissies.se bara för att de är tryckta på papper - och DN.se har ett lika stort ansvar att publicera sanningsenliga och korrekt värderade nyheter som pappersupplagan.
I vilket fall som helst ska det bli väldigt intressant att se hur tidningarna hanterar utvecklingen.
/Amanda Lindblom
Hej,
Tack för bra läsning!
Scenariot som du inleder med är riktigt intressant, tänk om det skulle bli verklighet att vi var tvungna att betala för all form av journalistik och nyheter. Då skulle nog en stor del av kommande generationer bygga upp ett samhälle där journalistiken inte har en lika självklar roll som den har i dag.
Bra liknelse med kassan i Konsum – många platser i den nya medievärlden kan liknas vid detta. Folk för en dialog och delar med sig av sina åsikter – precis som på de flesta sociala medier som finns på internet.
Håller med i dina reflektioner om att ungdomar inte verkar vara intresserade av den traditionella journalistiken. I mina ögon är det därför extremt viktigt att de traditionella medierna försöker vara mer tillgängliga och kanske också vara mer aktiva på till exempel sociala medier. På det sättet skapar de möjlighet till att möta den yngre publiken på kanaler som de befinner sig på. Väcker det sedan ett intresse på den kanalen kan sedan arbetet inledas för att intressera den målgruppen för den traditionella journalistiken.
Jag har lite svårt att tolka det du skriver om källkritik, men jag tror du anser att gemene man inte är så källkritisk som folk i allmänhet borde vara. Det här är något som är svårt för medierna att hantera, eftersom de liksom inte kan bestämma hur en vanlig medborgare väljer att filtrera sitt informationsflöde eller nyhetsflöde. Ett begrepp som jag tycker kommer in i den här diskussionen är ”trovärdighet”, har en organisation hög trovärdighet bland läsarna borde organisationen också ses som en säker källa. Hur man sedan får hög trovärdighet är en annan diskussion, men jag tror att det bland annat beror på hur tillgänglig läsarna anser att organisationen är.
/Viktor